Tekenen, Schilderen, Mixed Media

Delen

PanPastel

PanPastels zijn bakjes met pastelkrijt, speciaal ontworpen om mee te kleuren of verven.
PanPastels zijn gemaakt van pigmenten, dezelfde pigmenten als waarmee verf gemaakt wordt. De pigmenten in de PanPastels zijn gebonden met gum, een soort bindmiddel voor pigmentpoeders. Er zit een zo klein mogelijke hoeveelheid gum in, en vooral veel pigment, waardoor PanPastels zulke mooie kleuren zijn en het erg weinig stof geeft terwijl je ermee werkt. De kleuren zijn lichtvast en gemaakt van de beste pigmenten voor de beste kwaliteit. PanPastel is zacht en makkelijk uit te wrijven, waardoor het mooi egaal te verwerken is. Eigenlijk kun je PanPastels zien als droge verf.

PanPastels zitten in platte doosjes, anders dan ander pastelkrijt. Je kunt het daardoor makkelijker aanbrengen met sponsjes en speciaal Sofft gereedschap. Je kunt er daardoor meer mee ‘schilderen’ dan met ander pastelkrijt en kunt er een groter oppervlak mee beslaan.

1

2Panpastel is verkrijgbaar in 80 kleuren, waarbinnen er kleurseries zijn gemaakt van steeds 4 bij elkaar horende tinten van een kleur. Elke kleurserie bestaat uit een basiskleur die de naam draagt van de kleur, bijvoorbeeld Magenta. De basiskleur bevat de pigmenten van die kleur, en is een pure kleur.
Een lichtere kleurtint dan de basiskleur is de Tint, in dit voorbeeld heet deze dus Magenta Tint. Dit is de basiskleur met daarbij wit erdoor gemengd.
Een donkerder kleurtint dan de basiskleur is de Shade, dit is de schaduwkleur en heet in dit voorbeeld Magenta Shade. Bij de Shade kleuren is door de basiskleur zwart gemengd.
De donkerste kleurtint is de Extra Dark, in dit voorbeeld dus de Magenta Extra Dark. Hierbij is door de basiskleur extra veel zwart gemengd.
De basiskleuren zijn dus de wat fellere, heldere kleuren. De Tint kleuren zijn de pastelkleuren, de Shade de schaduw kleuren en de Extra Dark de donkere kleuren.
Alle PanPastel kleuren zijn met elkaar te mengen, je kunt dus van deze 80 kleuren echt alle kleuren maken die je wilt. Je kunt de kleuren op de spons en op het papier (of een ander oppervlak) door elkaar mengen.

3PanPastel is te combineren met ander pastelkrijt, maar ook met verf, potlood, markers en meer. PanPastel is te gebruiken op allerlei oppervlakken, van glad papier tot canvas. De doosjes zijn makkelijk samen te bewaren doordat ze op elkaar gedraaid kunnen worden. Eventueel zijn er ook diepere losse bakjes waar je gereedschap in kan bewaren. De doosjes kunnen ook bewaard worden in speciale paletten, waar 10 of 20 doosjes in passen.  

De beste manier om met PanPastels te werken is met Sofft Tools. De Sofft Tools zijn namelijk speciaal voor PanPastels ontworpen en geven daarom het mooiste resultaat. Er zijn verschillende soorten Sofft Tools.
Allereerst zijn er de sponsen. Er zijn verschillende maten en vormen sponsen, om verschillende effecten te bereiken. De sponsen kunnen goed gebruikt worden om kleurlagen aan te brengen en om kleuren in elkaar over te laten lopen. De grote ronde spons is ideaal op een groot oppervlak mee te kleuren, terwijl de spongebars goed gebruikt kunnen worden voor wat gedetailleerder werk. Hieronder zie je elke spons en de effecten die je ermee kunt bereiken.

4


Naast de sponsen, zijn er de Sofft Knives met de Covers. Dit zit eigenlijk tussen een kwast en paletmes in. De Knives zijn van plastic, waarbij je over de kop een Cover doet, waardoor je een fijn, stevige sponsje hebt, waarmee je kunt kleuren en tekenen. Met de Knives kun je gedetailleerder werken dan met de sponsen, er zijn kunstenaars die dit gereedschap gebruiken om de mooiste schilderijen te maken met PanPastels. De Knives kunnen ook gebruikt worden om harde lijnen verder uit te werken.
Elke vorm Knive heeft een nummer, wanneer je losse nieuwe Covers daarvoor koopt, moet je hetzelfde nummer hebben zodat het past.

5 6
Hieronder zie je hoe je de Knives kunt gebruiken met PanPastels.

7

Naast de Knives is er ook een Shaper met Covers. De Shaper heeft een siliconen punt en kan net als de Knives gebruikt worden voor gedetailleerd werk. De siliconen punt maakt dat de punt flexibel is, waardoor je er leuke effecten mee kan bereiken.

8

Als laatste is er de Sofft Applicator, waarmee je harde lijnen weg kan werken en kleur aan kan brengen op moeilijker te bereiken plekken.


9

PanPastel blijft op de meeste oppervlakken afgeven, doordat het droog materiaal is wanneer je het aanbrengt. Wanneer je dit vervelend vindt, bijvoorbeeld omdat je er een kaart mee gemaakt hebt die je wilt sturen naar iemand, dan kun je het fixeren.
Je kunt voor PanPastels elke soort fixeermiddel voor pastelkrijt gebruiken. De meeste fixeermiddelen moet je buiten op je werk spuiten, omdat de gassen die in die bussen zitten zo weinig mogelijk ingeademt moeten worden. Uitzondering daarop is het Spectrafix Fixeermiddel, deze is niet giftig en heeft een spuitpomp, waardoor deze veilig binnen gebruikt kan worden. 
Een aantal mensen gebruikt ook haarlak. Dit kan als fixeermiddel gebruikt worden, maar zal na verloop van tijd vergelen, met fixeermiddelen voor pastelkrijt heb je dit niet. Daarnaast kunnen sommige haarlakken blijven plakken, wat ook niet wenselijk is. Het is daarom aan jezelf om te bepalen hoe belangrijk je het voor dat werk vindt of het blijft plakken of zal verkleuren.
Fixeermiddel kan ook gebruikt worden als tussenlaag wanneer je verschillende lagen PanPastels aan wilt brengen, maar niet wilt dat de kleuren met elkaar vermengen. Let er dan wel op dat je een fixeermiddel kiest waarop je verder kan werken (er moet dan workable op staan).

10Werken met de PanPastels doe je dus met de Sofft tools.
Wanneer je een vlak wil kleuren gebruik je daarvoor het makkelijkste de sponsen. Ga met een spons over het bakje met PanPastel. Je hoeft niet hard te drukken, zacht erover heen gaan werkt het beste. Je hebt dan niet te veel kleur aan je spons. Als je hard op het bakje duwt, bestaat er de kans dat de PanPastel breekt en je losse stukje krijgt. Dat is in principe niet erg, je kunt daar ook gewoon mee werken, maar het werkt makkelijker als het niet gebroken is.
Vervolgens ga je met de spons over het papier. Door rechte strepen te trekken, kleur je in rechte lijnen. Door ronddraaiende bewegingen te maken, kleur je mooi egaal. Druk niet te hard, zachtjes over het papier gaan geeft het mooiste effect en zorgt ervoor dat je spons zo lang mogelijk mee gaat.

11Elke spons heeft zijn eigen vorm, kies daarom de vorm waarmee je precies kunt bereiken wat je wilde maken. Een rechte spons zal een rechts afzet hebben, terwijl een ronde spons voor afgeronde hoeken zorgt aan je werk.

Van de sponsen kun je elke zijde gebruiken, zo kun je bijvoorbeeld een zijde gebruiken om strakke dunne lijnen te maken, of de grote zijde om grotere vlakken te kleuren. Probeer eens wat je zoal voor effecten kan bereiken met één spons, het zal je verbazen!

Elke spons kun je voor meerdere kleuren gebruiken. Veeg nadat je klaar bent, de rest van de kleur af aan een keukenrol tot de spons geen kleur meer afgeeft. Het is niet erg dat je dan nog wel wat kleur op de spons zit, zolang er geen kleur meer afgegeven wordt, kun je verder werken met een volgende kleur. Veeg zachtjes over het keukenrol, dan gaat je spons het langste mee.
Sponsen kun je eventueel ook uitwassen in water of een beetje sop. Laat het daarna drogen aan de lucht, je kunt de spons daarvoor het beste een dag of nacht laten liggen drogen.

12Met de Knives, Applicator en Shaper werk je eigenlijk op dezelfde manier. Veeg zachtjes over de PanPastels en breng de kleur daarna aan op het papier. Druk niet te hard en veeg de sponsjes schoon op een stukje keukenrol. Ook deze sponsjes kun je eventueel schoonmaken in een sopje.

De sponsen en andere tools kun telkens opnieuw gebruikt worden. Hoe gladder het papier waarop je werkt, hoe langer je met de sponsen kunt doen. Op canvas slijten de sponsen wat sneller, omdat dit materiaal een stuk ruwer is, maar ook hiervoor kunnen de sponsen en andere tools goed gebruikt worden.


13Een groot voordeel van PanPastels, is dat je de PanPastels op papier uit kunt gummen wanneer je iets verkeerd doet. Met een normale gum, die je ook voor potlood kunt gebruiken.

 

 

 

 

 

 

 14Met PanPastels kun je ook werken met maskers of sjablonen. The Crafter’s Workshop en Prima Marketing bieden mooie maskers en sjablonen om mee te werken. Ook binnen zo’n masker kun je met verschillende kleuren werken die je in elkaar over laat lopen. Ook kun je verschillende masker met elkaar combineren, of het masker wat verschijven terwijl je ermee werkt om een ander effect te krijgen.

De maskers maak je na gebruik makkelijk schoon, doordat deze van plastic zijn.

 

 

 

 

 

15

 

 

 

PanPastels en VersaMark zijn erg leuk te combineren. Wanneer je namelijk iets stempelt met VersaMark en je vervolgens met PanPastels over het papier gaat, wordt de stempelafdruk donkerder dan de rest van het papier. Dit komt doordat de VersaMark plakt, waardoor er op die plek meer pigmentpoeder blijft zitten dan op de rest van het papier. Door PanPastels en VersaMark te combineren, kun je daarom erg leuke ton-sur-ton effecten maken.

Je kunt over PanPastels heen stempelen. Je kunt hiervoor eerst een fixeermiddel over de PanPastels spuiten zodat de PanPastels niet meer afgeven, maar je kunt er ook direct overheen stempelen. Wanneer je er direct overheen stempelt, werkt een vettige inkt zoals Archival het beste. Tussen elke nieuwe stempelafdruk moet je de stempel wel even schoonmaken, omdat er poeder aan de stempel zal zitten. Met dit poeder zul je je stempelkussen vervuilen, vandaar dat schoonmaken belangrijk is.

 

 

Deel dit bericht
Log in om reacties te plaatsen

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen, workshops en andere actviteten? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Winkel

Bermerstraat 13
7731 CZ Ommen

. 0529-452451
. info@creabest.nl
. Routebeschrijving

Openingstijden

ma: 13.00 - 18.00 uur
di-vr: 10.00 - 18.00 uur
za: 10.00 - 17.00 uur